Projekt lokalu gastronomicznego w Warszawie. Restauracja Bella Napoli Enzo Rossi ul. Francuska 18.
Opis projektu Restauracja Bella Napoli
Projekt pięknej trój-salowej restauracji, w której za względem na prośbę właściciela restauracji, rodowitego Włocha, zarazem szefa kuchni Pana Enzo Rossi, który pochodzi z Neapolu, a konkretnie z miasta, gdzie narodziła się idea pizzy, zawarliśmy pewne najbardziej charakterystyczne elementy z tamtych okolic, jednocześnie łącząc to z najnowszymi trendami w sztuce projektowania wnętrz. I tak, piękna przeszklona pierwsza sala, to sala zieleni, zapachów i roślinności, sala aromatyczna. W tej pięknej przeszklonej niczym oranżeria sali, otaczają nas ze wszystkich stron zioła, rośliny i kwiaty. Przechodząc obok donic będziemy ocierać się i trącać rośliny i zioła, a one będą wypełniać swoim aromatem pomieszczenie. To sala pełna światła i naturalnych elementów. Zieleń, beton, rdza i drewno. Ze ściany vis-a-vis wejścia zaprasza nas do środka ogromnych rozmiarów grafika ścienna przedstawiająca neapolitańską postać karnawałową Pulcinella - smakosza spaghetti i pizzy. Następna sala utrzymana w podobnym klimacie, ale bardziej surowa, poprzez zastosowanie na powierzchni całej jednej ściany luster, w których odbija się piękny widok na Neapol i Wezuwiusza, pomimo niezbyt dużych rozmiarów, nabiera wizualnie przestrzeni, a klimatyczne oświetlenie nad drewnianym barem ociepla całe wnętrze. W trzeciej sali znajdziemy ręcznie malowaną mapę Włoch z zaznaczonymi regionami i ich najbardziej charakterystycznymi produktami i daniami. Industrialny charakter wystroju, połączyliśmy z elementami Art Deco oraz robionymi na zamówienie metalowymi i drewnianymi prostymi meblami. Dominują beton, stal, drewno, rdza i naturalna zieleń. Styl vintage w połączeniu Art Deco i Industrial loft.